Slider Offer Banner

Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Ivana A.
17.10.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Rychlost, cena
Avatar Marie Š.
17.10.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Včasné vyřízení
Avatar Miloš B.
16.10.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
široký sortiment nevím o žádné
Celkový názor:
široký sortiment
Avatar Milan D.
15.10.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
ok
Avatar Jana Č.
15.10.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Oceňuji velký výběr řady čajů Yogi Tea za dobré ceny, vše skladem, dárek potěšil, doručení proběhlo svižně a objednávka byla dodána v přesných počtech správných kusů. Určitě se vrátím.

Naše recenze z nákupního portálu

Ověřený nákup irena.safarova
17.10.2024
5.005.005.005.005.00
Ověřený nákup janatovazdenicka
17.10.2024
5.005.005.005.005.00
Ověřený nákup Petr
17.10.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Bez chybičky, jako vždy.
Ověřený nákup m.siktanc
17.10.2024
5.005.005.005.005.00
Ověřený nákup hchadrabova
17.10.2024
5.005.005.005.005.00

Antioxidanty jsou látky, které hrají klíčovou roli v ochraně našeho těla před škodlivými účinky volných radikálů. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky v těle, což může přispívat k rozvoji různých nemocí a urychlovat proces stárnutí.

V tomto článku se podrobně podíváme na to, co jsou antioxidanty, jak fungují a proč jsou tak důležité pro naše zdraví.

Co jsou to volné radikály?

Volné radikály jsou atomy nebo molekuly, které mají jeden nebo více nepárových elektronů. Tyto nepárové elektrony dělají volné radikály velmi reaktivními, což znamená, že mohou snadno reagovat s jinými molekulami v těle. Tyto reakce mohou vést k oxidačnímu stresu, což je stav, kdy je rovnováha mezi tvorbou volných radikálů a schopností těla je neutralizovat narušena.

Jak fungují antioxidanty?

Antioxidanty neutralizují volné radikály tím, že jim poskytují elektron, který jim chybí, aniž by se samy staly reaktivními. Tímto způsobem přerušují řetězové reakce, které mohou způsobovat poškození buněk. Existuje několik hlavních typů antioxidantů:

1. Enzymatické antioxidanty - tyto antioxidanty, jako jsou superoxiddismutáza (SOD), kataláza a glutathion peroxidáza, jsou produkovány přímo v těle a hrají klíčovou roli v jeho obranném systému.

2. Neenzymatické antioxidanty - tyto antioxidanty pocházejí především z naší stravy a zahrnují vitamíny (vitamín C, vitamín E), minerály (selen, zinek), a rostlinné sloučeniny (flavonoidy a polyfenoly).

Proč jsou antioxidanty důležité?

1. Ochrana před chronickými nemocemi - Volné radikály jsou spojovány s rozvojem mnoha chronických nemocí, jako jsou srdeční choroby, některé druhy rakoviny a neurodegenerativní onemocnění. Antioxidanty mohou pomoci chránit tělo před těmito nemocemi tím, že snižují oxidační stres.

2. Podpora imunitního systému - Antioxidanty, jako je vitamín C, hrají důležitou roli v podpoře imunitního systému tím, že chrání buňky imunitního systému před poškozením volnými radikály.

3. Zpomalení procesu stárnutí - Oxidační stres přispívá k procesu stárnutí tím, že poškozuje buněčné struktury, jako jsou DNA, proteiny a lipidy. Antioxidanty mohou pomoci zpomalit tyto procesy a podporovat zdravé stárnutí.

4. Zlepšení zdraví pokožky - Antioxidanty, jako jsou vitamíny A, C a E, jsou široce používány v kosmetických produktech pro jejich schopnost chránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením a znečištěním.

Antioxidanty v ovoce a zelenině...

Kde najdeme antioxidanty?

Antioxidanty se nacházejí v široké škále potravin, zejména v ovoci a zelenině.

Některé z nejbohatších zdrojů antioxidantů zahrnují:

Bobule - borůvky, jahody, maliny a brusinky jsou bohaté na vitamín C a polyfenoly.

Citrusové plody - pomeranče, citrony a grapefruity jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C.

Listová zelenina - špenát, kapusta a brokolice obsahují nejen vitamíny C a E, ale také karotenoidy.

Ořechy a semena - mandle, vlašské ořechy a slunečnicová semena jsou bohaté na vitamín E.

Koření a bylinky - například kurkuma a zelený čaj obsahují silné antioxidanty jako kurkumin a katechiny.

Vitamíny a doplňky stravy

Pro ty, kteří preferují vitamíny a doplňky stravy před konzumací ovoce a zeleniny, existuje široká škála produktů, které mohou dodat potřebné antioxidanty:

Vitamín C - Tento vitamín je silný antioxidant, který může pomoci chránit buňky před poškozením a podporovat imunitní systém. Vitamín C je dostupný ve formě tablet, prášku i kapslí.

Vitamín E - Vitamín E je dalším důležitým antioxidantem, který chrání buňky před oxidačním stresem a podporuje zdraví pokožky. Lze jej najít ve formě tobolek nebo oleje.

Selen - Tento minerál je klíčovou složkou enzymů, které chrání buňky před oxidačním poškozením. Selen je dostupný ve formě tablet nebo jako součást multivitaminových komplexů.

Zázvor - Zázvor je známý pro své antioxidační vlastnosti a může být konzumován ve formě čaje, kapslí nebo sušeného prášku.

Yerba maté - Tento nápoj, oblíbený v Jižní Americe, obsahuje řadu antioxidantů a může být konzumován jako čaj nebo v práškové formě.

Ashwagandha - Tato ajurvédská bylina je využívána pro své adaptogenní a antioxidační vlastnosti a je dostupná ve formě kapslí nebo prášku.

Lapacho - Kůra stromu lapacho je tradičně používána pro své antioxidační účinky a je dostupná ve formě čaje nebo extraktů.

Ostropestřec mariánský - Tato rostlina je známá pro své schopnosti podporovat zdraví jater a obsahuje silné antioxidanty. Je dostupná ve formě kapslí, prášku nebo extraktu.

Mezi nejsilnější přírodní antioxidanty patří:

Mezi nejsilnější přírodní antioxidanty patří několik látek, které se nacházejí v různých potravinách a rostlinách. Zde je seznam některých z nejúčinnějších přírodních antioxidantů:

1. Astaxanthin:

Tento karotenoid se nachází v některých mikrořasách a je známý svou vysokou antioxidační kapacitou. Často se vyskytuje v rybách, jako je losos, a v korýších.

2. Vitamín C:

Nachází se v ovoci a zelenině, například v citrusových plodech, jahodách, kiwi, paprice a brokolici. Je důležitý pro imunitní systém a zdraví pokožky.

3. Vitamín E (tokoferol):

Nachází se v ořeších, semenech, špenátu a brokolici. Pomáhá chránit buněčné membrány před poškozením.

4. Glutathion:

Je považován za hlavní antioxidant v těle a je produkován v játrech. Nachází se také ve špenátu, avokádu a chřestu.

5. Resveratrol:

Nachází se v hroznech, červeném víně, arašídech a některých bobulích. Má protizánětlivé a antioxidační účinky.

6. Koenzym Q10 (ubichinon):

Přirozeně se vyskytuje v těle, ale nachází se také v mase, rybách a celozrnných produktech. Pomáhá při produkci energie v buňkách a má antioxidační vlastnosti.

7. Polyfenoly:

Nacházejí se v široké škále potravin, včetně čaje, kávy, červeného vína, hroznové šťávy, bobulí a čokolády. Mají různé zdravotní přínosy včetně ochrany před srdečními chorobami.

8. Flavonoidy:

Nacházejí se v ovoci, zelenině, čaji, víně a čokoládě. Pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

9. Kurkuminoidy (kurkumin):

Aktivní složka kurkumy. Má silné proti.......vé a antioxidační účinky.

10. Lykopen:

Nachází se v rajčatech, grapefruitech a vodních melounech. Lykopen má schopnost neutralizovat volné radikály, které mohou poškozovat DNA a buněčné membrány. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou způsobit oxidační stres a vést k mutacím, které podporují vznik různých nemocí.

11. Katechiny:

Typ flavonoidu nacházející se v zeleném čaji. Známé pro své silné antioxidační účinky.

12. Zázvor:

Obsahuje gingeroly a shogaoly, které mají antioxidační vlastnosti.

13. Yerba maté:

Obsahuje polyfenoly a xanthiny, které mají silné antioxidační účinky.

14. Ashwagandha:

Obsahuje withanolidy, které mají antioxidační a adaptogenní vlastnosti.

15. Lapacho:

Obsahuje lapachol, který má antioxidační a antimikrobiální vlastnosti.

16. Ostropestřec mariánský:

Obsahuje silymarin, což je silný antioxidant, který podporuje zdraví jater.

Zařazení těchto vitamínů a doplňků do vaší denní stravy může být pohodlným způsobem, jak zajistit, že vaše tělo dostane dostatečné množství antioxidantů.

Závěr:

Antioxidanty jsou nepostradatelné pro udržení zdraví a ochranu těla před škodlivými účinky volných radikálů. Pravidelná konzumace potravin bohatých na antioxidanty může pomoci snížit riziko mnoha nemocí, podpořit imunitní systém a zpomalit proces stárnutí. Zařazení široké škály antioxidantů do vaší stravy je tedy klíčovým krokem k udržení optimálního zdraví.