Slider Offer Banner

Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Drahomíra H.
26.07.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vždy spokojenost po všech stránkách, doporučuji.
Avatar Gabriela B.
25.07.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Super rychlé jednání ceny top
Avatar Iveta L.
25.07.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Rychlost vyřízení objednávky Spokojenost se zbožím
Avatar Vivian Š.
25.07.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše perfektní!
Avatar Libuše Š.
24.07.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
jsem velmi spokojena, vždy rychlé dodání žádná

Naše recenze z nákupního portálu

Ověřený nákup jolcagamba111
26.07.2024
5.005.005.005.005.00
Ověřený nákup koprplk
26.07.2024
5.005.005.005.005.00
Ověřený nákup arsentieva
26.07.2024
5.005.005.005.005.00
Ověřený nákup mirka.hanibal
26.07.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Rychlost, kvalitu
Slabiny:
Nic
Ověřený nákup Mirka
26.07.2024
5.005.005.005.005.00

Kupte si na Mezinárodní den čaje alespoň jednu krabičku nebo sáček čaje a dostanete od nás jako dárek ZDARMA výborný zelený nebo černý porcovaný čaj ze Srí Lanky.

Tento svátek oslavíme informacemi a zajímavostmi o čaji. Takže se pohodlně usaďte, dejte si šálek dobrého čaje a jdeme na to...

čajové lístky, jak je možná neznáte...Víte, že čaj je druhým nejkonzumovanějším nápojem na světě po vodě? Ročně se vypije přibližně 6 miliard kilogramů čaje! Největšími producenty čaje jsou Čína, Indie, Keňa a Srí Lanka.


Představte si den, kdy si celý svět připomíná a oslavuje svou lásku k čaji!

To je přesně Mezinárodní den čaje, který se slaví 21. května pod záštitou OSN. Tento den, oficiálně schválený v roce 2019 je věnován tomu, aby celý svět uznal čaj jako úžasný nápoj s hlubokým kulturním a ekonomickým významem. Cílem je zvýšit povědomí o udržitelné produkci a spotřebě čaje, ale také jeho roli v boji proti chudobě. OSN se zaměřuje na podporu šetrných postupů k životnímu prostředí a lepších pracovních podmínek pro čajové dělníky. Je to skvělá příležitost, jak si uvědomit, jak moc nám čaj přináší radost a prospívá našemu zdraví.


A jak se tento den slaví?

Po celém světě se konají různé akce jako oslavy, festivaly, diskuse, konference a workshopy. Tyto aktivity mají za cíl vzdělávat veřejnost a odborníky o důležitosti spravedlivého obchodu a udržitelného zemědělství v čajovém průmyslu. Mezinárodní den čaje je tedy nejen oslavou tohoto lahodného nápoje, ale také prostorem pro diskusi o současných problémech a budoucích výzvách čajového průmyslu. Milovníci čaje po celém světě mají tak možnost sdílet svou vášeň pro čaj a přispět k pozitivním změnám v tomto oboru.


Existuje mnoho různých druhů čajů, které se liší způsobem zpracování, místem pěstování a chutí.

Hlavní kategorie jsou tyto:

1. Černý čaj: Silný a tmavý čaj, který je plně oxidovaný. Příkladem je čaj Assam, Darjeeling a Ceylon.

2. Zelený čaj: Lehčí a méně oxidovaný než černý čaj, často s travnatými a bylinnými tóny. Příkladem je čaj Sencha, Matcha a Lung Ching.

3. Bílý čaj: Nejjemnější a nejméně zpracovaný čaj, často s květinovou chutí. Příkladem je čaj Bai Mu Dan a Silver Needle.

4. Oolong: Čaj, který je částečně oxidovaný a má komplexní chuťové profily, které se pohybují mezi zeleným a černým čajem. Příkladem je čaj Tie Guan Yin a Da Hong Pao.

5. Pu-erh: Fermentovaný čaj, který získává na chuti a hodnotě stárnutím. Příkladem je čaj Sheng Pu-erh a Shu Pu-erh.

6. Bylinné čaje: Technicky nejsou skutečné čaje, protože nepocházejí z rostliny Camellia sinensis, ale jsou vyrobeny ze sušených bylin, květů, ovoce nebo koření. Příkladem je heřmánkový čaj, mátový čaj a rooibos.

Černý čaj - silný a aromatický čaj, příkladem je Assam, Cejlon


Rekordy spojené s čajem:

1. Největší šálek čaje: V roce 2014 v Číně vytvořili největší šálek čaje, který měl objem 4 000 litrů.

2. Největší čajová konvice: V roce 2016 byl v Saúdské Arábii vytvořen rekord pro největší čajovou konvici, která měla kapacitu 12 163 litrů.

3. Největší čajový sáček: V roce 2014 v Dubaji vytvořili největší čajový sáček na světě, který vážil 250 kg a mohl připravit 100 000 šálků čaje.


 Pár zajímavostí o čaji:

Ročně se vypije přibližně 6 miliard kilogramů čaje!

Čaj byl objeven v Číně před více než 5000 lety.

Čajové sáčky byly náhodně objeveny v roce 1908 newyorským obchodníkem Thomasem Sullivanem, který posílal vzorky čaje svým zákazníkům v New Yorku. Původně zabalil čajové vzorky do malých hedvábných sáčků, což vedlo k náhodnému objevu čajových sáčků, když si někteří zákazníci mysleli, že sáčky mají být použity přímo při louhování čaje. Tento praktický způsob přípravy čaje se rychle ujal a stal se populárním po celém světě.

Čaj sehrál významnou roli v obchodu a kulturní výměně mezi národy. Jednou z nejznámějších obchodních tras byla tzv. "Čajová cesta," která vedla z Číny přes Mongolsko až do Ruska. Tato cesta měřila více než 10 000 kilometrů a byla používána po staletí. Karavany naložené čajem, hedvábím a dalším zbožím putovaly po této cestě, čímž se čaj dostal do různých koutů světa a stal se kulturním fenoménem. Dnes můžeme jen obdivovat, jak tato cesta přispěla k šíření čajové kultury a historie.


Čajové citáty:

"Kde je čaj, tam je naděje." — Arthur Wing Pinero
"Pijte čaj pomalu a s úctou, jako by to bylo osuška čirého bytí." — Thich Nhat Hanh
"Čaj je elixírem života." — Lao Tzu
"Jedna šálek čaje může změnit váš život." — Okakura Kakuzo


Proč pít čaj?

Pití čaje přináší mnoho zdravotních výhod a může být skvělým doplňkem každodenního života. Čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a podporují celkové zdraví. Zelený čaj například obsahuje katechiny, které mohou přispět k hubnutí a zlepšení metabolismu, zatímco černý čaj je známý pro svůj pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Navíc, bylinné čaje, jako je heřmánkový nebo mátový, mohou pomoci uklidnit nervy a zlepšit trávení.

Kromě zdravotních výhod má čaj také společenský rozměr. Pití čaje může být skvělým způsobem, jak si odpočinout a užít si chvíli klidu. Může to být také příležitost k setkání s přáteli a rodinou. V mnoha kulturách jsou čajové rituály a ceremonie důležitou součástí společenského života, což ukazuje, jak čaj může prohloubit mezilidské vztahy a přinést radost do každodenního života.


Mnoho zemí má své vlastní specifické čajové rituály a tradice, zde je několik příkladů:


1. Anglie - Čaj o páté: Anglický čaj o páté (afternoon tea) je tradiční rituál, který se stal symbolem britské kultury. Tento zvyk zahrnuje podávání čaje spolu s různými druhy sendvičů (obvykle s okurkou, šunkou nebo lososem), sladkých koláčků (scones) s marmeládou a smetanou, a různými druhy dezertů a zákusků. Čaj o páté je více než jen pití čaje; je to společenská událost, která poskytuje příležitost k odpočinku a setkání s přáteli a rodinou.

Mezinárodní den čaje - 21.5.20242. Japonsko - Čajová ceremonie (Sado nebo Chado): Japonská čajová ceremonie je sofistikovaný a duchovní rituál, který se soustředí na přípravu a podávání matcha (jemně mletý zelený čaj). Tato ceremonie může trvat několik hodin a zahrnuje pečlivě propracované kroky a pohyby, které zdůrazňují harmonii, úctu, čistotu a klid. Je to více než jen pití čaje – je to umění a forma meditace.

3. Čína - Kung Fu Cha: V Číně existuje tradiční způsob přípravy oolong čaje známý jako "Kung Fu Cha," což doslova znamená "čajová příprava s dovedností." Tento rituál zahrnuje mnoho kroků, včetně výběru správného čajového nádobí, ohřevu vody na správnou teplotu a několikanásobného nalévání a slévání čaje. Cílem je získat co nejlepší chuť a aroma z čajových lístků.

4. Maroko - Marocký mátový čaj: V Maroku je mátový čaj tradičně podáván jako symbol pohostinnosti. Tento čaj se připravuje z čínského zeleného čaje (Gunpowder), čerstvé máty a velkého množství cukru. Příprava a nalévání čaje má také své rituály a čaj se obvykle nalévá z výšky, aby se vytvořila pěna na povrchu. Marocký mátový čaj je často podáván ve třech kolech, přičemž každý šálek má být sladší než ten předchozí.

5. Rusko - Samovar a Zavarka: V Rusku je tradiční způsob přípravy čaje spojen s použitím samovaru, což je speciální nádoba na ohřev vody. Zavarka je silný čajový koncentrát připravený v malé konvičce, který se pak ředí horkou vodou ze samovaru. Tento čaj se často pije s cukrem, citronem, marmeládou nebo dokonce s mlékem.

6. Turecko - Turecký čaj (Çay): V Turecku je čaj (zvaný "çay") velmi populární a je podáván v malých skleněných šálcích. Příprava čaje zahrnuje použití speciální dvojité konvice, kde se silný čajový koncentrát připravuje v horní konvici a horká voda ve spodní konvici. Čaj se pak míchá podle individuálních preferencí, od silného až po jemný. Turecký čaj je často podáván s kostkovým cukrem a je neodmyslitelnou součástí každodenního života a společenských setkání. 

Čajovníkové platnáže, kde se ručně sbírají lístky čajeČeská republika nemá sice svůj vlastní čajový ceremoniál, ale určitě mi dáte za pravdu, že by mohl být náš nápoj grog tedy čaj s rumem.

Čaj s rumem:
Grog je tradiční horký nápoj připravovaný z černého čaje, rumu, cukru a citronu. Tento nápoj je obzvláště populární v chladnějších obdobích, protože má nejen hřejivý účinek, ale také příjemnou chuť. Připravuje se jednoduše smícháním ingrediencí a je často podáván při různých společenských příležitostech.
Recept na grog:
1. Uvařte silný černý čaj.
2. Do šálku nebo sklenice nalijte horký čaj.
3. Přidejte lžičku cukru.
4. Přidejte panák (30–50 ml) kvalitního rumu.
5. Přidejte plátek citronu nebo několik kapek citronové šťávy.
6. Promíchejte a podávejte horké.

Grog je oblíben nejen pro svou chuť, ale také pro své ohřívací vlastnosti, což z něj činí ideální nápoj pro zimní večery.


Ať už si pořídíte jakýkoli čaj, z rostliny Čajovníku čínského (Camellia sinensis) nebo z keřů Rooibos, Honeybush, Lapacho, Yerba maté či klasické bylinné čaje jako jsou například heřmánek, máta, mateřídouška, vždy podpoříte své zdraví. Jak jsme psali výše, jeden čajový citát praví "Čaj je elixírem života."