- today
- perm_identity Dumbylinek.cz
- label Novinky
- favorite 4 Líbí
- remove_red_eye 11772 Náhled
Překyselení organismu (acidóza) trápí stále větší procento populace. Co si ale vlastně můžeme pod pojmem překyselení představit a je to opravdu pro náš organismus takový problém?

Překyselení organismu (acidóza) trápí stále větší procento populace. Co si ale vlastně můžeme pod pojmem překyselení představit a je to opravdu pro náš organismus takový problém?
Jaké jsou příčiny překyselení organismu?
Příčin, tak jako u každé komplikace našeho těla, může být mnoho. Přesto dnes už s určitostí můžeme říct, že hlavními důvody jsou:
• Mnohdy nevhodné stravovací návyky
• Všudypřítomný stres
• Návykové hříchy (alkohol a kouření)
• Nedostatek pohybové aktivity a spánku
Překyselení organismu je způsobeno hlavně konzumací kyselinotvorných potravin a nápojů. Možná si řeknete, že se problém vyřeší, když se budete těchto spouštěčů vyvarovat. Přitom není nutné tyto potraviny úplně vynechat, ale spíše omezit. V tom, abychom si nezpůsobovali překyselení organismu, nám pomohou zásadotvorné potraviny. Pokud budete myslet na to, že ideální jídelníček by měl obsahovat 80% zásadotvorných potravin a 20% kyselinotvorných, jste na dobré cestě k vítězství nad překyselením.
Zásadotvorné potraviny: Zásadotvorné potraviny by měly převažovat v našem jídelníčku
• Zelenina je všelék a pokud ji bude pravidelně zařazovat do jídelníčku, tělo vám poděkuje. Patří sem například brokolice, cuketa, cibule, česnek, houby, petržel, řepa, fazole, mrkev, brambory, kedlubna, salát, okurka.
• Různé druhy ovoce jako je banán, malina, jahoda, broskev, citron, ananas, třešeň, borůvka, hroznové víno, jablko, meloun, pomeranč, hruška a další.
• Mandle, ořechy, slunečnicová semínka a dýňová semínka.
• Vaječný žloutek i čerstvé a sójové mléko.
• Nezbytná voda a ideálně bylinkové čaje.
Kyselinotvorné potraviny:
• Mezi ně zařazujeme hlavně ryby a maso, jako je kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové, králičí, jehněčí i uzeniny.
• Vejce a mléčné výrobky, hlavně čerstvé sýry, slepičí vejce, tvaroh, plnotučné trvanlivé mléko.
• Některé druhy ořechů, zejména arašídy a sezamová semínka.
• Bílé pečivo, těstoviny, pšeničná mouka, ovesné vločky.
• Kupodivu i některé druhy zeleniny. Patří sem kukuřice, čočka, hrách, konzervovaná zelenina.
• Samozřejmě alkohol, minerálky, sladké limonády i káva.
Důležité je myslet na to, že správný a vyvážený jídelníček by měl obsahovat hodně zeleniny, ovoce a trochu masa. To se nám ale většinou nedaří dodržovat, takže se organismus překyseluje což vede k dalším onemocněním. Jedinou a velmi důležitou ochranou před překyselením je správná acidobazická rovnováha, tedy rovnováha mezi kyselými a zásaditými látkami uvnitř organismu a mezi jejich tvorbou a vylučováním.
Jednoduše řečeno, pokud je hospodaření s kyselinami a zásadami v rovnováze, látkové přeměny v organismu probíhají optimálně a nemáme žádné komplikace. Když se ale v organismu nastřádá mnoho kyselin, dochází k překyselení, tělo je donucené sahat do zásob a to způsobuje jeho oslabení.
Hlavní orgány, které pomáhají vyrovnávat pH krve, jsou plíce a ledviny. Ledviny mají za úkol zajistit vyloučení kyseliny močí a plíce dbají na regulaci oxidu uhličitého. O acidóze hovoříme tehdy, když hodnota pH krve klesne pod 7,36. Stupnice pH je v rozmezí 0 – 14 a pokud je pH nad hranicí 7, zásaditost se zvyšuje, pod hranicí 7 už značí kyselost. Platí tedy, že čím nižší pH, tím kyselejší prostředí.

Hodnota pH se dá zjistit z krve a stačí vám k tomu pravidelná prohlídka u lékaře. Provede vám odběr, vzorek odešle do laboratoře a za pár dní se dozvíte výsledky.
Hodnota pH moči se dá zjistit pomocí testovacích proužků. S jejich pomocí si snadno, přesně a rychle odměříte hodnotu pH doma a můžete poukázat na nerovnováhu pH v těle.
Protože hodnota moči běžně kolísá v průběhu dne, připojujeme následující tabulku.
Ideální hodnoty pH moči v průběhu dne:
| Před snídaní | 5,5 – 7,0 |
| Po snídani | 7,5 |
| Před obědem | 7,0 – 7,5 |
| Po obědě | 7,5 - 8,5 |
| Před večeří | 7,0 – 8,0 |
| Po večeři | 6,8 – 7,0 |
| Těsně před spaním | Pod 6,0 |
Všímejte si varovných signálů, kterými vám vaše tělo dává najevo, že něco není v pořádku. Cítíte se unavení a bez energie? Trápí vás bolesti hlavy, svalů a zácpu střídá průjem? Jste náchylnější k infekcím, k ekzémům a deprese se u vás střídají jako aprílové počasí? To vše může značit problém s překyselením organismu.
Proto myslete na to, že je nutné svému tělu dávat to nejlepší. Jezte vhodnou stravu, která bude obsahovat dostatek zeleniny a ovoce. Na jídlo si vyhraďte dostatek času, protože i špatné stravovací návyky dokáží udělat pořádnou neplechu. V průběhu dne vypijte alespoň 2 litry čisté vody a pokuste se všemožně omezit alkohol a kouření. Dostatek spánku berte jako svoje poslání, protože jen odpočinek dodává tělu sílu a ač se to zdá někdy nemožné, vyvarujte se stresu. Pokud budete dodržovat tyto základy, věřte nám, že vám vaše tělo poděkuje. A to je to nejdůležitější.



