Zvýhodněná doprava zdarma od 890 Kč pro ČR a 990 Kč pro SK
Zelený pátek - sleva od 13% na vše! Zadejte v pokladně kód SLEVA13.
Platí do 30.11.2024 nebo do vyprodání zásob.
Zvýhodněná doprava zdarma od 890 Kč pro ČR a 990 Kč pro SK
Zelený pátek - sleva od 13% na vše! Zadejte v pokladně kód SLEVA13.
Platí do 30.11.2024 nebo do vyprodání zásob.
Zde jsou dva recepty, ve kterém můžete využít amarant ve sladké a slané verzi:
Sladký recept: Amarantová snídaňová kaše
Ingredience:
1 šálek amarantu
2 šálky vody
1 šálek mléka (může být rostlinné - mandlové, sójové, kokosové)
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
Špetka soli
Ovoce na ozdobu (např. borůvky, banány, jahody)
Ořechy a semínka na ozdobu (např. mandle, chia semínka)
Postup:
1. Amarant propláchněte pod studenou vodou.
2. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte amarant a špetku soli. Snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud amarant neabsorbuje veškerou vodu.
3. Přidejte mléko a vařte dalších 5–10 minut, dokud kaše nezhoustne.
4. Odstavte z ohně, přidejte med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
5. Servírujte v misce a ozdobte ovocem, ořechy a semínky podle chuti.
Slaný recept: Plněné papriky s amarantem
Ingredience:
1 šálek amarantu
2 šálky zeleninového vývaru
4 velké papriky (jakékoli barvy)
1 cibule, nakrájená na jemno
2 stroužky česneku, prolisované
1 mrkev, nastrouhaná
1 cuketa, nakrájená na malé kostičky
1 plechovka nakrájených rajčat
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
Sůl a pepř podle chuti
2 lžíce olivového oleje
Strouhaný sýr (může být i veganský nebo parmezán) na posypání
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Amarant propláchněte pod studenou vodou.
3. V hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu, přidejte amarant a špetku soli. Snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud amarant neabsorbuje veškerý vývar.
4. Mezitím odřízněte vršky paprik a odstraňte semínka. Papriky krátce povařte ve vroucí vodě (asi 5 minut), aby změkly. Poté je nechte okapat.
5. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou. Přidejte mrkev a cuketu a restujte dalších 5 minut.
6. Přidejte nakrájená rajčata, oregano, bazalku, sůl a pepř. Směs vařte dalších 10 minut.
7. Smíchejte uvařený amarant se zeleninovou směsí a dobře promíchejte.
8. Naplňte papriky amarantovou směsí a vložte do zapékací misky.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Posypte strouhaným sýrem a pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
10. Servírujte teplé, ideálně se salátem nebo jinou oblíbenou přílohou.
Dobrou chuť!
Obsah: 500 g
Složení: Amarant*
* z kontrolovaného ekologického zemědělství
Příprava: Amarant propláchněte a vařte v trojnásobném množství vody 30 minut a nechte dalších 10 minut bobtnat.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 1675 kJ / 397 kcal
Tuky: 6,5 g
z toho nasycených mastných kyselin: 1,7 g
Sacharidy: 66 g
Z toho cukry: 1,7 g
Vláknina: 9,3 g
Protein: 14 g
Sůl: 0,05 g
Skladujte v suchu. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.
Výrobce: dennree GmbH, Töpen, Německo
Prodejce: DUMBYLINEK.CZ, KLASIK ČR spol. s r. o., IČ: 26875896