• Nové
BIO CACAO KAKAO nepražené 10-12% 250 g
  • BIO CACAO KAKAO nepražené 10-12% 250 g

BIO CACAO KAKAO nepražené 10-12% 250 g

208 Kč
S DPH
Ihned k odeslání

BIO prášek z kakaových bobů (theobroma cacao). Skvělá součást do všech sladkostí, k přípravě lahodných studených i teplých nápojů, smoothies, koláčů, polev a různých dezertů.

Množství:

Kakao je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí na celém světě. Obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů.

 

Výrobek je certifikován u kontrolní organizace ABCERT AG, registrační číslo CZ-BIO-002.


Kakao – posvátný poklad Mayů a Aztéků

Mayové ho nazývali "kakaw", Aztékové "cacahuatl". Pro obě kultury to byl posvátný nápoj bohů. Není divu, že později dostal kakaovník vědecký název "Theobroma cacao" – doslova "pokrm bohů".

 

Kakaové boby byly natolik cenné, že sloužily jako oficiální platidlo. Za 10 bobů jste si koupili králíka, za 3 boby čerstvá rajčata, za 100 bobů luxusní tkaný plášť. Aztécké provincie musely odvádět daň v kakaových bobech – některé oblasti odevzdávaly až 980 pytlů ročně! A protože byly boby tak cenné, lidé je dokonce falšovali – vyprazdňovali je a plnili hlínou nebo avokádovou slupkou.

 

Kakaový nápoj byl vyhrazen především pro krále, kněze a válečníky – byl to skutečný luxus. Aztécký vládce Montezuma byl proslulý svou vášní pro kakao – denně konzumoval velké množství tohoto nápoje, protože věřil, že mu dodává sílu a mužnost.

 

Tento nápoj se ale vůbec nepodobal dnešní sladké čokoládě – byl hořký, kořeněný chilli papričkami, vanilkou a různým kořením a podával se studený s hustou pěnou navrchu. Právě pěna byla považována za nejcennější část nápoje – čím více pěny, tím kvalitnější nápoj!

 

Co nepražené kakao přirozeně obsahuje?

Nepražené kakao z Peru patří mezi nutričně nejbohatší přírodní potraviny. Je přirozeným zdrojem hořčíku – minerálu, kterého je v kakau výjimečně vysoké množství. Dále obsahuje železo, zinek, měď a mangan – stopové prvky, které tvoří přirozenou součást kakaových bobů.

 

Kakao je také bohaté na flavonoidy – rostlinné polyfenoly, které jsou typické pro tmavé kakao a patří mezi jeho charakteristické složky. Zajímavou látkou je theobromin, jemný stimulant, který je pro kakao typický a odlišuje ho od jiných potravin.

 

V nepraženém kakau se přirozeně vyskytují i další zajímavé sloučeniny: fenyletylamin (PEA) – aminová sloučenina přítomná v čerstvém kakau, anandamid – látka, jejíž název pochází ze sanskrtského slova pro "blaženost", a tryptofan – esenciální aminokyselina, kterou naše tělo potřebuje získávat z potravy.

 

Právě tato bohatá skladba přirozených látek činí nepražené kakao tak výjimečnou surovinou, kterou lidé po celém světě oceňují již po tisíce let.


Obsah: 250 g 

Složení: BIO prášek z kakaových bobů (theobroma cacao)

Použití: Skvělá součást do všech sladkostí, k přípravě lahodných studených i teplých nápojů, smoothies, koláčů, polev a různých dezertů

Výživové údaje ve 100 g
Energetická hodnota 441 kcal/1845 kJ
Tuky 8,60 g
z toho nasycené 4,80 g
Sacharidy 83,40 g
z toho cukry 1,60 g
Vláknina 5,80 g
Bílkoviny 1,80 g
Sůl 0,01 g


Skladujte v suchu, neskladovat na přímém slunci. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.
Výrobce: ALTEVITA Group, s. r. o., Slovensko
Dovoz do ČR: DUMBYLINEK.CZ, KLASIK ČR spol. s r. o., IČ: 26875896

Altevita
WKR21

Další odkazy:

Nové
BIO CACAO KAKAO nepražené 10-12% 250 g

BIO CACAO KAKAO nepražené 10-12% 250 g

208 Kč
S DPH